Når blomstrer perleblomster utendørs?

Ute i hagen blomstrer perleblomsten først når kalenderen viser april-mai, men det betyr ikke at vi må vente så lenge med å nyte synet av dem. Perleblomsten tåler noen minusgrader, så du kan helt trygt plante dem ut i krukker mens det ennå er litt nattefrost. Dermed får du vårfølelse på trappen.

Utendørs_perleblomst.jpg
Pynt ute med perleblomster mens vi venter på våren. Disse tåler et par minusgrader, så du trenger ikke å vente helt til nattefrosten slipper taket før du setter dem ut.

Perlebloms-i-glass-og-potter.jpg
Klassisk, blå perleblomst er selve symbolet på vår.

Perleblomst-hvite-ruteliljer.jpg
Hvite perleblomster er ikke et like vanlig syn som blå, men de er minst like vakre.

Perleblomster holder lenge innendørs

Sammenlignet med andre løkplanter, er perleblomsten ganske blomsterrik. Ellers er den som løkplanter flest i den forstand at den trives best utendørs. Velger du imidlertid å ha den inne, så er den en av de som blomstrer lengst og holder seg best i stuetemperatur.

Perleblomst-på-bordet_636x477.jpg
Det er både enkelt og vakkert å pynte bordet med kun løkblomster. Her har vi brukt hvite og blå perleblomster sammen med ruteliljer.

Muscari-perleblomster-til-bordpynt.jpg
Hva med å la perleblomster være bordets hovedgjest under vårfesten?

Perleblomst og krokkus_636x477.jpg
Perleblomster trives godt sammen med andre løkblomster. Her har den fått selskap av krokus.

Slik steller du Perleblomstene

Dette er blomster som trives aller best på litt lavere temperaturer, og derfor er det noen ting du bør tenke på før du setter dem i stuen. Her er våre beste tips:

1. Plasser perleblomster lyst og kjølig

Den trenger lys for å utvikle knoppene, men unngå at temperaturen blir for høy. Den utvikler seg nemlig veldig fort hvis den står et sted hvor det er for varmt.

2. La den tørke mellom hver vanning

Perleblomsten må naturligvis ha litt vann for at blomstene skal kunne springe ut, men la den gjerne tørke godt mellom hver vanning. For mye vann vil føre til at de vokser for fort, og de kan bli lange og slappe. Løken kan dessuten begynne å råtne hvis den er for fuktig over tid.

3. Sett perleblomsten kjølig på natten

I likhet med mange andre løkplanter vil også perleblomsten vare lenger hvis den får stå et kjølig sted om natten, som i vinterhagen eller lignende. Faktisk kan dette tipset sørge for at de varer dobbelt så lenge.

Perleblomst_Muscari-i-keramikkpotte.jpg
Kombinasjonen mye lys og litt lav temperatur gir deg flotte perleblomster.

4. Ikke kast perleblomster etter avblomstring

Hvorfor ikke la perleblomsten glede deg i mange år? Når den er ferdig avblomstret, lar du den visne ned. Dermed går næringen tilbake til løken, og du kan plante den ut i hagen før høsten kommer. Sørg bare for at løken oppbevares på et mørkt og kjølig sted i mellomtiden.

Dersom den trives ekstra godt i hagen din, vil den spre seg og danne store, vakre flater av blått.

Ha en fin vår mens vi venter på sommeren :-)